Strategic analysis of the implementation of circular bioeconomy in Andalusia through SWOT analysis

Main Article Content

Samir Sayadi Gmada
Mar Cátedra Cerón
Carmen Capote Martín
Carlos Parra López
Guillermo García García
Milagros Argüelles Hernández
Esther Ortiz Gutiérrez

Abstract

This article examines the legislative context of circular bioeconomy at different levels - European, national, and regional - highlighting the favorable regulatory environment that has enabled Andalusia to progress towards an economic model based on circular bioeconomy. Additionally, it presents the European project ROBIN, which stands as an innovative platform for the evolution of governance models in this field, fostering the updating and improvement of the Andalusian Circular Bioeconomy Strategy. Furthermore, it emphasizes the significant potential offered by Andalusia's wide range of biomass resources, positioning the region at the forefront of the circular bioeconomy. Moreover, a SWOT analysis is conducted to identify the region's strengths, weaknesses, opportunities, and threats, thus contributing to the advancement of the current circular bioeconomy model. Finally, future challenges implied by the development of circular bioeconomy in Andalusia are identified, and how the ROBIN project can play a key role in advancing towards enhanced governance and a financially sustainable model.

Downloads

Download data is not yet available.

Publication Facts

Metric
This article
Other articles
Peer reviewers 
2
2.4

Reviewer profiles  N/A

Author statements

Author statements
This article
Other articles
Data availability 
N/A
16%
External funding 
N/A
32%
Competing interests 
No
11%
Metric
This journal
Other journals
Articles accepted 
43%
33%
Days to publication 
145
145

Indexed in

Editor & editorial board
profiles
Academic society 
N/A

Article Details

How to Cite
Sayadi Gmada, S., Cátedra Cerón, M., Capote Martín, C., Parra López, C., García García, G., Argüelles Hernández, M., & Ortiz Gutiérrez, E. (2023). Strategic analysis of the implementation of circular bioeconomy in Andalusia through SWOT analysis. C3-BIOECONOMY: Circular and Sustainable Bioeconomy, (4), 75–94. https://doi.org/10.21071/c3b.vi4.16294
Section
Articles

References

BERBEL, J., & DELGADO, MM. (2017). La economía y la bioeconomía en el sector del olivar y del aceite. En: J.A. Gómez, & M. Parras (Coordinadores). Economía y comercialización de los aceites de oliva. Factores y perspectivas para el liderazgo español del mercado global (pp. 397 – 412). Cajamar Caja Rural. Recuperado de: https://publicacionescajamar.es/wp-content/uploads/2023/03/economia-y-comercializacion.pdf

BERBEL, J., BORREGO, M.M., GÓMEZ, J.A., VILLANUEVA, A.J., CÁTEDRA, M., & CAPOTE, C. (2021). Factores habilitantes y limitantes para el éxito de iniciativas de bioeconomía circular en Andalucía. Recuperado de: https://www.juntadeandalucia.es/sites/default/files/2022-01/Informe_BEC-Andalucia_Publicacion.pdf

BERBEL. J. & BORREGO, M.M. (2021). La bioeconomía circular. Recuperado de: https://economiacircular.org/la-bioeconomia-circular/

CÁTEDRA, M. & SAYADI, S. (2023). Programación INTERCOONECTA 2022-2023 “La bioeconomía circular como elemento clave de innovación para el desarrollo de la nueva ruralidad a través de la MIPME rural centroamericana”. Curso “Aspectos básicos de la bioeconomía circular”. Agencia Española de Cooperación Internacional para el Desarrollo (AECID). Recuperado de: https://intercoonecta.aecid.es/aecid-impulsa-la-recuperacion-economica-de-la-mipyme-rural-a-traves-de-la-bioeconomia-circular

COMISIÓN EUROPEA (2012). Estrategia de Bioeconomía. Recuperado de: https://research-and-innovation.ec.europa.eu/research-area/environment/bioeconomy/bioeconomy-strategy_en

COMISIÓN EUROPEA (2018). Una nueva estrategia de bioeconomía para una Europa sostenible. Recuperado de: https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/edace3e3-e189-11e8-b690-01aa75ed71a1/language-en/format-PDF/source-149755478

CONSEJO DE LA UNIÓN EUROPEA (2023). Conclusiones relativas a las oportunidades de la bioeconomía a la luz de los retos actuales, con especial insistencia en las zonas rurales. Recuperado de: https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-8194-2023-INIT/es/pdf

EGEA, F.J., LÓPEZ, M.D., OÑA, P., CASTRO, A.J., & GLASS, C.R. (2021). Bioeconomy as a transforming driver of intensive greenhouse horticulture in SE Spain. New Biotechnology, 61, 50–56. doi: https://doi.org/10.1016/J.NBT.2020.11.010

JUNTA DE ANDALUCÍA-a (2023). Ley 3/2023, de 30 de marzo, de Economía Circular de Andalucía. Recuperado de: https://www.juntadeandalucia.es/boja/2023/67/BOJA23-067-00055-6439-01_00281478.pdf

JUNTA DE ANDALUCÍA-b (2023). Caracterización del sector agrario y pesquero de Andalucía. Serie C-19. Recursos biomásicos de la agricultura y la ganadería, 428-432. Serie C-20. Recursos biomásicos de la agroindustria, 433-443. Recuperado de: https://online.1stflip.com/dxnb/3lug/

JUNTA DE ANDALUCIA-c (2015). Plan Director del Olivar. Recuperado de: https://www.juntadeandalucia.es/sites/default/files/2020-03/Plan%20Director%20del%20Olivar.pdf

PROYECTO INTERREG REINWASTE (2021). REmanufacture the food supply chain by testing INNovative solutions for zero inorganic WASTE. Recuperado de: https://reinwaste.interreg-med.eu/

PROYECTO EUROPEO ROBIN (2023). Deploying circular BIOecoNomies at Regional level with a territorial approach. Recuperado de: https://robin-project.eu/

SAYADI, S., RODRÍGUEZ, C.R., ROJAS, F., PARRA, C., PARRA, S., GARCÍA, M. DEL C., GARCÍA, R., LORBACH-KELLE, M.B., & MANRIQUE, T. (2019). Inorganic Waste Management in Greenhouse Agriculture in Almeria (SE Spain): Towards a Circular System in Intensive Horticultural Production. Sustainability, 11 (14), 3782. doi: https://doi.org/10.3390/SU11143782

SAYADI, S., TORRES, J.M., PARRA, S., GARCÍA, M.C., & PARRA, C (2020). Critical point analysis in solid inorganic waste production in the protected cultivation systems in Almeria – approaches to reduce the impact. ISHS Acta Horticulturae, 1268, 205-212. doi: https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2020.1268.27

SAYADI, S. (2023). Foro de Bioeconomía Circular, organizado por la Consejería de Agricultura, Pesca, Agua y Desarrollo Rural. Mesa de diálogo: cadena de valor de la bioeconomía. Recuperado de: https://www.forobioeconomiacircular.com/

VILLANUEVA, A.J., & LA CAL, J.A. (2023). La bioeconomía circular en el olivar: el reto de pasar de la gestión de residuos a la valorización de subproductos. Mercacei. Febrero. Recuperado de: https://www.mercacei.com/noticia/58236/actualidad/bioeconomia-circular-en-el-olivar:-el-reto-de-pasar-de-la-gestion-de-residuos-a-la-valorizacion-de-subproductos.html